Poniedziałek, 30 listopada
Imieniny: Andrzeja, Justyny
Czytających: 2529
Zalogowanych: 0
Niezalogowany
Rejestracja | Zaloguj

Szokująca kula w Śródmieściu

Wiadomości: Wałbrzych
Czwartek, 17 listopada 2011, 16:39
Aktualizacja: 19:53
Autor: Kinga
Fot. Kinga
Charakterystyczna kula przypominająca globus, podparta na metalowej konstrukcji, z początkiem listopada stanęła na dziedzińcu pomiędzy ul. Gdańską a ul. Sienkiewicza w pobliżu wałbrzyskiego Rynku. Czy to oznaka, że I etap realizacji koncepcji odnowy centrum Wałbrzycha rozpoczęty? Czekaliśmy jedyne… 5 lat!

Wałbrzyscy przechodnie idący w kierunku Rynku mogą podziwiać obiekt z bramy przy ul. Gdańskiej.
– Kula swym wyglądem ma przypominać Księżyc i pobudzać wyobraźnię mieszkańców Wałbrzycha oraz turystów - skomentował pracownik budowy, uczestniczący w przebudowie placu.

W pełniej okazałości obiekt miał ukazać się 15 listopada (wtorek), jednak termin odsłonięcia uległ przesunięciu. Wokół obiektu położono nową nawierzchnię, zaaranżowano pas zieleni oraz ławki. Kula została odpowiednio wyeksponowana poprzez oświetlenie wmontowane w nawierzchnię pod całą konstrukcją.

Czy nowatorski obiekt wpiszę się w krajobraz, jak na dzień dzisiejszy, nadal ponurego Śródmieścia? A może to właśnie pierwszy krok w kierunku realizacji obrazu centrum Wałbrzycha, obiecanego 5 lat temu?

Pomysłodawcą szokującej kuli jest prof. Zbigniew Bać, twórca zwycięskiej koncepcji odnowy urbanistyczno-architektonicznej centrum Wałbrzycha z 2006 roku (w tym także projektu zagospodarowania tzw. „pasażu okrężnego” na placu, na którym dziś stoi kula). Rewitalizacja wałbrzyskiej starówki miała przebiegać etapami, a efekty tych działań wyznaczono na okres 6 lat (2007 – 2013). Mamy koniec roku 2011, a w realizacji zalążek I etapu…

To nie pierwsza działalność architektoniczna prof. Zbigniewa Bacia w Wałbrzychu. Budynek byłej Filii Akademii Ekonomicznej w Wałbrzychu przy ul. Piotra Skargi, to projekt autorstwa profesora z Politechniki Wrocławskiej.

Koncepcja odnowy Śródmieścia z 2006 roku, pochodząca z pracowni architektonicznej prof. Zbigniewa Bacia, w planowanych działaniach zakłada także przebudowę oraz zagospodarowanie: ul. Gdańskiej, przestrzeni wokół Prokuratury Rejonowej, Filharmonii Sudeckiej i dawnego Domu Towarowego Centrum Chełmiec przy ul. Słowackiego.

W pierwotnym projekcie, między Rynkiem a pl. Magistrackim (miejsce, gdzie postawiono konstrukcję z kulą), miał powstać zespół handlowo-usługowy, który służyłby mieszkańcom Wałbrzycha, jak i odwiedzającym miasto, także jako miejsce odpoczynku od codziennych zajęć.

Plan rewitalizacji centrum Wałbrzycha autorstwa prof. Zbigniewa Bacia, jak już zostało wspomniane, odnosi się także do przebudowy ul. Gdańskiej, która w zamyśle projektanta miała zostać przekształcona w tzw. Pasaż Gdański ze szklanym zadaszeniem pomiędzy najwyższymi budynkami, osłaniającym znajdujące się pod nim obiekty (kawiarnie, galerie, deptak spacerowy) przed niekorzystną aurą pogodową.

Pomiędzy prokuraturą a Ratuszem - zmniejszając różnicę poziomów gruntów - miałby powstać podziemny parking. Natomiast płyta przykrywająca budowę miałaby przekształcić się w tzw. wałbrzyskie forum kulturalne.

Początkowa wycena całego przedsięwzięcia wynosiła blisko 30 mln złotych. Większość kosztów miały pokryć fundusze unijne. Część inwestycji pokryłoby miasto oraz inwestorzy.

Choć dziś nie widać kolosalnych przemian, to warto zaznaczyć, że efekt jest. Niewielki, ale namacalny…

Czytaj również

Komentarze (23) Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2020 Highlander's Group