Poniedziałek, 2 sierpnia
Imieniny: Gustawa, Kariny, Marii
Czytających: 4133
Zalogowanych: 0
Niezalogowany
Rejestracja | Zaloguj

REGION, Głuszyca: Urząd w nowym miejscu

Piątek, 12 marca 2021, 7:24
Autor: red
REGION, Głuszyca: Urząd w nowym miejscu
Fot. użyczone
W Głuszycy trwa remont budynku po byłym Zespole Szkół przy ul. Parkowej 9. Po zakończeniu inwestycji znajdzie tu siedzibę Urząd Miejski.

Przedsięwzięcie obejmuje kompleksowy remont i przebudowę obiektu. Dotyczy to m.in. remontu od piwnic po dach, izolacji ścian fundamentowych, budowy instalacji gazowej, wymiany instalacji elektrycznej i wodnokanalizacyjnej, budowy platformy dla osób z niepełnosprawnościami i seniorów.

Ogólna wartość projektu objętego nadzorem konserwatora zabytków wynosi 3 661 798,85 zł, z czego Gmina Głuszyca otrzymała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w wysokości 1 064 494,47 zł oraz dofinansowanie z budżetu państwa wynoszące 126 124,94 zł.

Wcześniej wykonana została przebudowa ul. Parkowej przy budynku nr 9 - powstała nowa nawierzchnia, krawężniki z kostki granitowej, lampy oświetleniowe, kanalizacja deszczowa i instalacja odwadniająca. Na to zadanie przeznaczono 732 633,53 zł, z czego 592 766,77 zł to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoje Regionalnego. Natomiast źródłem 69 737,26 zł jest budżet państwa.

Uroczyste przekazanie umów przez lidera Aglomeracji Wałbrzyskiej Prezydenta Wałbrzycha Romana Szełemeja na zadania związane z przebudową ul. Parkowej oraz rewitalizacją byłego budynku szkolnego odbyło się 8 kwietnia. Oba projekty otrzymały środki dzięki współpracy z ZIT Aglomeracji Wałbrzyskiej.

Budynek byłego Zespołu Szkół był pierwotnie jednym z trzech tzw. pałaców fabrykanta, które wraz z przedwojennymi zakładami włókienniczymi należały do rodziny Kauffmannów.

Willa przy Parkowej została wzniesiona z inicjatywy Meyera Kauffmanna w 1862 roku. Otaczał ją park w stylu angielskim, do którego sprowadzono egzotyczne drzewa i krzewy z całego świata. Istniejąca sadzawka to pozostałość po wspaniałym systemie, do którego wodę kierowano z ujęć znajdujących się na zboczach Masywu Jedlińskiej Kopy. Do 1894 roku, czyli do momentu wybudowania willi w obecnym Ogrodzie Jordanowskim, była to główna siedziba reprezentacyjna. Właściciele mieszkali tu latem i tu przyjmowali gości. Od samego początku budynek posiadał centralne ogrzewanie zasilane z przyległego zakładu. Na przestrzeni lat willa była wielokrotnie modernizowana.

Twoja reakcja na artykuł?

14
56%
Cieszy
1
4%
Hahaha
1
4%
Nudzi
2
8%
Smuci
1
4%
Złości
6
24%
Przeraża

Czytaj również

Komentarze (13) Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2021 Highlander's Group