Wałbrzych: Oświadczenie Urzędu Miasta

Środa, 3 listopada 2010, 7:46
Aktualizacja: 7:47
Wczoraj zaprezentowaliśmy oświadczenie Bogusławy Czupryn, kandydatki na stanowisko Prezydenta Wałbrzycha, która zarzuciła prezydentowi Piotrowi Kruczkowskiemu nierówne traktowanie swoich kontrkandydatów. Oświadczenie w tej sprawie wydała Ewa Frąckowiak, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Wałbrzychu.

Oto treść oświadczenia:

Urząd Miejski w Wałbrzychu nie wydawał zgody Komitetowi Nowoczesny Wałbrzych na organizację spotkania wyborczego z mieszkańcami w siedzibie RWS Sobięcin.

W myśl ustawy o samorządzie gminnym siedziby Rad Wspólnot Samorządowych są pomieszczeniami urzędu administracji samorządowe,j a zatem na ich terenie obowiązuje całkowity zakaz prowadzenia kampanii wyborczej. Zgoda na zorganizowanie spotkania w dniu 30 października była samowolną decyzją Przewodniczącego RWS Sobięcin. Kierownictwo Urzędu Miejskiego o całej sytuacji dowiedziało się w godzinach porannych 2 listopada. Natychmiast wykonano telefony do wszystkich przewodniczących RWS z przypomnieniem o obowiązujących w myśl ordynacji wyborczej przepisach.

Ewa Frąckowiak
rzecznik prasowy UM